Sexy procesoptimalisatie

Verkaveling & Procesoptimalisatie

Als mensen mij tijdens een feestje vragen wat ik bij Hollands Kroon doe en ik zeg: ’procesoptimalisatie’ dan hebben we het vaak snel weer ergens anders over. Het is lastig om makkelijk uit te leggen wat we nou precies doen. Tot ik op een dag vanaf het kroondomein op mijn racefiets naar huis reed.

Ik dacht na over wat ik vandaag gedaan had. Ik droomde wat na over de dag die inmiddels voorbij was en terwijl ik dat deed reed ik langs een stukje oud weiland.  20171016_160618

Het was eigenlijk al heel lang een natuurgebied en het weiland dat het ooit was, was nog niet op een rationele manier herverdeeld. Grote lappen werden afgewisseld met kleine lapjes, die dan weer verbonden waren met een stukje grond waar precies een trekker/kar overheen kon. In sommige van deze stukjes lag een buis zodat de sloot niet onderbroken werd. Er was hier sprake van snipperverkaveling. Snipperverkaveling is al heel oud. Vroeger hadden de boeren kleine stukken land, die vaak door elkaar heen lagen. Een boer moest vaak over het land van een andere boer lopen om bij zijn eigen stukje land te kunnen komen en voordat je met je kar bij de weg was, duurde het wel even.

verkaveling2

Tegenwoordig zie je het bijna niet meer. In de landbouw is het werk enorm veranderd. De grotere schaal en mechanisatie vereisen rechthoekige kavels om het werk efficiënt te doen. Het deed me eigenlijk wel aan Hollands Kroon denken. Kleine en grote (w)eilandjes aan elkaar gekoppeld door ooit logisch aangelegde trekkerpaadjes, die eigenlijk niet meer lekker op elkaar aansluiten. Waarom bepaalt de afdeling inkoop eigenlijk aan welke eisen een factuur moet voldoen, terwijl de afdeling financiën deze moet verwerken?

Als trainees proberen we alle teams met elkaar om tafel te krijgen. We onderzoeken waar hun processen beginnen en waar deze processen ophouden. Als we de grenzen hebben bepaald en de landkaart hebben getekend, beginnen we eigenlijk pas. We vergelijken de huidige kaart met de gewenste kaart. We zetten de teams bij elkaar en maken afspraken over waar het land van team A ophoudt en het land van team B begint. Af en toe een lastige opgave, want elk team wil dat zijn weiland aansluit op de weg, maar dan moet je wel even de geschiedenis kunnen vergeten. Als trainees kennen we de geschiedenis niet en stellen we vragen over vroeger. Vaak in de vraag van waarom doen jullie dat op deze manier? We zoeken de grenzen op (soms door letterlijk in de wet te duiken), denken in rechte weilandjes en brengen de teams bij elkaar.

Een mooi verhaal om te lezen, maar wel even te lang voor bij de borrel. Daar moet ik nog iets op vinden.

~ Sybren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: